כמו בני אדם, גם כלבים עשויים לסבול מאלרגיה. אם הכלב שלך מתגרד באופן משמעותי ללא סיבה נראית לעין, ייתכן והוא סובל מאלרגיות לכלבים.
למערכת החיסון יש תפקיד הגנתי אך היא עלולה לעבוד גם בצורה הרסנית. במקרה של אלרגיה מדובר בתגובת יתר כנגד אלרגן מסוים.
ישנם מספר דרכי חדירה של אלרגנים לגוף: חדירה דרך מערכת הנשימה, מערכת העיכול, העור ודרך הזרקה (כדוגמת תרופות ועקיצות חרקים). במצב כזה מומלץ לפנות לוטרינר ברחובות.
מתי נחשוד באלרגיה לכלבים?
הסימן הקליני הנפוץ ביותר הוא גרד. מדובר בגירוד חריף, לעיתים עד זוב דם. אזור הגירוד בגוף יכול לרמוז לנו על הגורם האלרגני.
מהם האלרגיות הנפוצות בכלבים?
אלרגיה בכלבים לפרעושים:
זוהי האלרגיה השכיחה ביותר בקרב כלבים וחתולים ברוב אזורי העולם והיא נגרמת בעקבות רגישות יתר לאנטיגנים ברוק של הפרעוש. חשוב לציין שגם אם לא נראה על הכלב שלנו פרעושים, אין זה שולל, שכן פרעוש אחד יכול לעורר תגובת גירוד שיכולה להימשך שבועיים. אזורי הגירוד האופייניים באלרגיה זו הם בגב תחתון, בסיס הזנב, בטן ומפשעות. הטיפול העיקרי הוא טיפול יעיל ועקבי כנגד פרעושים. בנוסף נדרש טיפול לדלקת העור המשנית שנוצרה ולעיתים אף שימוש קצר בסטרואידים.
אלרגיה לגורם סביבתי- Atopy
במקרים אלו, הגורמים האלרגניים חודרים לגוף דרך מערכת הנשימה או דרך העור. לסוג אלרגיה זו יש מרכיב תורשתי חזק. אלרגנים נפוצים כוללים: אבק וקרדית אבק הבית, אבקנים, עובשים ועוד. לעיתים קרובות מדובר באלרגיה עונתית. אזורי הגירוד האופייניים הם כפות הרגליים, פנים, בתי שחי, מפשעות וכן מופע של דלקות אוזניים. הטיפול באלרגיה זו מורכב מטיפול חיצוני להסרת האלרגנים, טיפול בדלקת העור המשנית, מניעת גירוד ושיפור מצב חסינות העור. את אלו ניתן להשיג ע”י טיפול תרופתי מתאים, שמפו רפואי וחומצות שומן חיוניות לעור. כמו כן, קיים טיפול בהיפוסנסיטיזציה, בו מתבצעת הזרקה תת עורית של תערובת האנטיגנים אליה רגיש בעל החיים (אותם מגלים בבדיקת דם מיוחדת) במרווחי זמן שונים לטווח ארוך ואף תחזוקה לכל החיים.
אלרגיה למזון
אלרגיה זו יכולה להתפתח בחשיפה למזון חדש, אך גם למזון שנאכל כבר שנים. היא יכולה להופיע בכל גיל. בחלק מהמקרים יתלוו לכך גם סימני מערכת עיכול הכוללים שלשולים והקאות. אזורי הגירוד במקרים אלו דומים לאטופי, אך אינם עונתיים. כמו כן ישנם כלבים שיסבלו אך ורק מדלקות אוזניים. הדרך לאבחן אלרגיה זאת באופן ודאי היא מעבר למזון רפואי מתאים, ובו ישנו מקור חלבון יחיד שהכלב לא נחשף אליו או מזון שעבר הידרוליזה (תהליך פירוק החלבון למולקולות קטנות). לאחר 8 שבועות שהכלב אוכל אך ורק את המזון הזה יש להחזיר למזון רגיל. במידה וכתוצאה מכך תהיה החמרה בסימנים, אכן הכלב סובל מאלרגיה למזון. הטיפול במקרה כזה הוא פשוט הזנה קבועה במזון היפואלרגני.
לסיכום:
אלרגיה זהו מצב כרוני שיכול להיות מאוד מתסכל. חשוב להבין שאמנם לא מחלימים ממצב זה, אך בהחלט ניתן ללמוד איך לנהל אותו עם טיפול מתאים. פנו עוד היום לוטרינר ג׳רסי לזר!